CARA PENYEDIAAN DAN PENGGUNAAN


Cara Penyediaan:
1.basuh rumpai mentah, kemudian ramas2 seperti membasuh beras. sila ulang
5-6 kali. kemudian rendam rumpai laut semalaman untuk mengembangkannya.

2.buang air rendaman kemudian ramas2 rumpai. sila ulang ulang 5-6 kali dan
toskan.
3. campur 100 atau 120 gram rumpai laut dan 1.5 liter air putih untuk direbus.
Sila rebus dengan api perlahan selama 30-45 minit
 
4.kacau sehinggan hancur. bahan lain boleh ditamba seperti madu, gula merah,
ginsing, gula baru dll bergantung kepada citarasa. Asam keping atau daun pandan
juga boleh ditambah sekiranya perlu untuk menghilangkan bau hanyir.

5. cukup masa 30-45 minit, tapis terlebih dahulu sebelum tuangkan puri kolagen
ke dalam bekas untuk disejukkan. puri kolagen ini akan mengeras seperti agar2.

 
Cara Pengambilan:
1.Ambil 2-3 sudu besar kolagen yang telah di masak selepas bangun tidur (sebelum gosok gigi)
@ 30 minit sebelum serapan ( waktu terbaik kolagen diserap oleh tubuh semasa perut
kosong) dan sebelum masuk tidur (malam)

2. Boleh di makan begitu sahaja atau dicampur dalam jus minuman/buah untuk memberi perisa
 yang enak.

3. Elak pengambilan kopi dan minuman yang berkafain dalam tempoh 3jam selepas pengambilan. Ini
kerana ia boleh menyerap vitamin c, agen glutation (pencarah) dalam badan kita.
4. Perlu perbanyakkan minum air kosong (sekurang-kurangnya 2.5L ke 3 Liter sehari) bagi melancar
pembuangan toksin
 
dan mengoptimumkan penyerapak kolagen oleh badan.
5. Untuk kesan lebih cepat dan bagus, boleh diambil bersama vitamin C (hasil lebih power)
 

Tiada ulasan: