Semangkuk sedang rumpai laut (yang sudah direndam lembut)(dibersihkan dan dipotong kasar)
5 sudu besar kelapa parut putih (lumatkan)
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 biji bawang besar (dipotong halus)
1 sudu kecil lada hitam
5 sudu besar kelapa goreng (dijadikan mcm kerisik)
Gaulkan semua bahan di atas bersekali dengan rumpai laut.
Boleh dihidangkan.
2. Sambal Kerabu
1/2biji kepapa parut - dibuat kerisik
5 ulas bawag merah - dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
Lada hitam ditumbuk
2 ekor ikan kembong - dibakar dan diambil isinya
2 batang serai - dihiris
garam
gula
*Cara Penyediaan
kepala parut + bawang merah + bawang putih + serai digorang tanpa minyak: dibuat kerisik
(diumbuk/bland)
*Cara Penyediaan Kuah Cili
Cili api + Cili Merah + bawang putih ditumbuk kasar: dicampur cuka dengan sedikit air dan garam
*Cara Penyediaan Untuk Tumis
Halia + Cili kering + Bawang Putih + Bawang Merah + Serai + Santan Pekat + Serbuk Kunyit + Garam + Asam keping dimasak sehingga Naik Minyak dan Pekat.
*Tambahan Penyedap Rasa
Budu + Cili Api + Perahan Limau Nipis
*Akhir sekali... Campur Kesemua Sekali dan Gaul Sebati.
3. Sup Rumpai Laut
BAHAN-BAHAN
- air secukupnya
- RumPai Laut(direndam dan dicuci)..toskan
- 6 ulas bawang putih ditumbuk
- 4 ulas bawang putih diketuk
- 1 biji bawang besar(biar camtu je)
- kiub ayam
- sedikit isi ayam dicincang(nak guna udang pun boleh)
- telur dua biji
- sedikit halia diketuk
- Tomato(nak letak apa2 sayur pun boleh)
- bawang putih dan merah goreng(optional)
- Daun Sup
- sedikit batang celery dihiris
- sedikit minyak masak untuk menumis
CARA-CARA
MEMBUATNYA
- Tumiskan bawang bawang putih yang ditumbuk dan diketuk setelah naik bau
- masukkan sedikit halia.
- masukkan isi ayam
- bila isi ayam dah hampir masak masukkan telur
- Bila dah agak garing isi ayam dan telur masukkan air dan juga bawang besar
- bila dah mendidih masukkan batang celery dan rumpai laut
- Akhir sekali baru masukkan tomato,bawang goreng dan juga daun sup.
4. Puding Seaweed
BAHAN-BAHAN
1/2 Gelas Ruampai Laut ( yang sudah di blander atau dipotong )
4 gelas susu penuh krim
1gelas gula
1 sudu kecil vanila
1 sudu kecil perisa oren ( taknak letak pun boleh atau ganti dengan pewarna)
Cara-Caranya
1.Susu Dipanaskan sehingga mendidih
2.Tambah rumpai laut dan biarkan ia mereneh sehingga ia memekat
3.Tambah Gula, Vanilla dan perisa oren
4.Masukkan Dalam Bekas
5. Sejukkan dan letakkan dalam peti sejuk
FRUIT COCKTAIL WITH SEAWEED
· *100 gram Rumpai laut yang sudah direndam dan sibilas. tos 3-4 kali.
* 1Tin Buahan Campur
*Air Sejuk
* Ais
CARA-CARANYA
1Potong Kecil-kecil Rumpai Laut Tersebut
2. Sediakan Mangkuk
3. Masukkan 1 Tin Buah Campur Dan Rumpai Laut yang dipotong-potong kecil dan air ke dalam mangkuk yang disediakan
3. Gaulkan
4. Untuk Lebih Sedap, Tambah Ais
·
Tiada ulasan:
Catat Ulasan