Sambal Rumpai Laut.
1/2biji kepapa parut - dibuat kerisik
5 ulas bawag merah - dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
Lada hitam ditumbuk
2 ekor ikan kembong - dibakar dan diambil isinya
2 batang serai - dihiris
garam
gula
*Cara Penyediaan
kepala parut + bawang merah + bawang putih + serai digorang tanpa minyak: dibuat kerisik
(diumbuk/bland)
*Cara Penyediaan Kuah Cili
Cili api + Cili Merah + bawang putih ditumbuk kasar: dicampur cuka dengan sedikit air dan garam
*Cara Penyediaan Untuk Tumis
Halia +
Cili kering + Bawang Putih + Bawang Merah + Serai + Santan Pekat +
Serbuk Kunyit + Garam + Asam keping dimasak sehingga Naik Minyak dan
Pekat.
*Tambahan Penyedap Rasa
Budu + Cili Api + Perahan Limau Nipis
*Akhir sekali... Campur Kesemua Sekali dan Gaul Sebati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan