Isnin, 11 Mac 2013

SAMBAL RUMPAI LAUT SPECIAL

Sambal Rumpai Laut.


1/2biji kepapa parut - dibuat kerisik
5 ulas bawag merah - dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
Lada hitam ditumbuk
2  ekor ikan kembong - dibakar dan diambil isinya
2 batang serai - dihiris
garam
gula

*Cara Penyediaan
 kepala parut + bawang merah + bawang putih + serai digorang tanpa minyak: dibuat kerisik   
(diumbuk/bland)

*Cara Penyediaan Kuah Cili
Cili api + Cili Merah + bawang putih ditumbuk kasar: dicampur cuka dengan sedikit air dan garam

*Cara Penyediaan Untuk Tumis
Halia + Cili kering + Bawang Putih + Bawang Merah + Serai + Santan Pekat + Serbuk Kunyit + Garam + Asam keping dimasak sehingga Naik Minyak dan Pekat.

*Tambahan Penyedap Rasa
Budu + Cili Api + Perahan Limau Nipis

 *Akhir sekali... Campur Kesemua Sekali dan Gaul Sebati.

Tiada ulasan: